De elektromotoren van (opvouwbare) scootmobielen zijn meestal voorzien van koolborstels. Koolborstels slijten door gebruik en overbelasting. De snelheid van de slijtage van een koolborstel is afhankelijk van de hardheid van het grafiet. Verder kan het zo zijn dat koolborstels schuin afslijten, dat het geleide draad breekt (litze) of dat de kabelschoen en het veertje kapot/ verkleurd is door hitte of overbelasting. Gaat u de koolborstels controleren plaats deze dan altijd terug op exact de zelfde manier!

Wat zijn de symptomen van een één of meerdere kapotte koolborstels?
– Uw scootmobiel trekt schokkerig op en remt langzaam.
– Haalt de maximale snelheid niet meer.
– Heeft een beperkte actieradius.
– De elektromotor maakt een slijpend geluid.

(Deze symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben)

Hoe kiest u de juiste koolborstel voor uw scootmobiel.
Wat u moet weten is het type en bouwjaar van uw scootmobiel. Door de jaren heen wisselen de specificaties van motoren en daardoor ook de afmetingen van de koolborstels.
Daarnaast kunt u ook de koolborstel opmeten de breedte en de hoogte zijn de belangrijkste maten, de lengte in mindere mate. Daar komt ook bij dat de lengte het slijtende gedeelte is.
Het vervangen van de koolborstel als onderdeel is heel eenvoudig echter is de lokatie van de koolborstel soms moeilijk bereikbaar. Vervang koolborstels altijd per 4 stuks.